Nog voor de herfst officieel begonnen was, werden we al getrakteerd op stevige regenval en pittige onweersbuien. Dit seizoen staat in het teken van wisselende weersomstandigheden waarbij het woord ‘onstuimig’ geregeld van toepassing is.
De bladeren waaien om je oren en samen met de regen en wisseling in temperatuur wordt ons aanpassingsvermogen uitgedaagd. Niet alleen bij ons, maar zeker ook bij onze dieren. Want aanpassen is het zeker. Van een lome hete zomer waarin niks spectaculairs gebeurt, is het nu een en al afwisseling! Net als bij mensen zijn er dieren die genieten van de wind en regen en de dieren die het helemaal niks vinden. Feit is dat, ongeacht of je het nu wel of niet leuk vindt, de herfst onze zintuigen op scherp zet.
De wind maakt geluid en we voelen het op ons lijf. De bladeren zien we dwarrelen of waaien, ze kunnen ook onverwachts voor onze ogen verschijnen. De regen maakt ons nat, horen we, voelen we en regen heeft ook nog een specifieke geur. Een combinatie van deze vier is een kermis voor onze zintuigen en als er nog onweer bij komt is het helemaal ‘feest’.
Hoe wij en onze dieren het ook beleven, het zet onze prikkelverwerking op het hoogste niveau. Of iets leuk of niet leuk is maakt voor ons lijf niets uit. Alle processen die in gang worden gezet, zoals reacties van onze spieren en vrijkomende hormonen, zijn in ons lichaam gelijk, ongeacht of de prikkels als prettig of onprettig worden ervaren. Dit is een interessant gegeven als we naar onze dieren kijken en ervaren dat zij onrustiger zijn bij onstuimig weer.
Bedenk dat onze dieren nog veel gevoeliger zijn in hun zintuigen en niet op een mensenmanier kunnen redeneren en relativeren. De kans dat hun stress-emmertje sneller vol zit is dan ook groot. Voor jou als eigenaar is het belangrijk om je dit te realiseren bij het begeleiden en verzorgen van je dier. Ze kunnen drukker zijn, vrolijk als ze het weer waarderen, maar onrustig als ze er last van hebben. Doordat hun koppie al behoorlijk vol zit, door die gestimuleerde zintuigen, kan hun lontje korter zijn in interactie met mensen en dieren. Ook kunnen dieren schrikachtiger worden omdat ze niet meer in staat zijn naar het grote geheel te kijken.
Met dit in je achterhoofd is het aanbieden van Hersenwerk echt een aanrader. Door Hersenwerk kan je dier letterlijk zijn zinnen even verzetten. De zintuigen worden op een andere manier gestimuleerd, in een omgeving die jij veilig hebt gemaakt en veilig houdt. Het zal soms even ‘afschakelen’ zijn als je dier echt negatieve onrust ervaart van de weersomstandigheden, maar met geduld in de begeleiding zal dit uiteindelijk goed komen.
Als je dier na het Hersenwerken de ruimte krijgt om te rusten en wellicht een heerlijk herstellende diepe slaap kan bereiken, zal hij sneller alle prikkels kunnen verwerken. Met een fijne begeleiding van jou, afgestemd op wat jouw dier nodig heeft, kunnen jullie samen de dynamiek van de herfst zeker weten aan!