Blog HersenwerkSnuffels december 2022Wat is voor jou de geur van de decembermaand? Waarschijnlijk heb je direct een associatie en wat er precies in je opkomt, zal voor iedereen anders zijn. Grote kans dat dennengeur, houtkachel, geurkaars, gebakken brood, gourmet en vuurwerk in de top tien staan.

Voor mensen zijn veel geuren heerlijk. Ze geven ons een goed gevoel, het gevoel van gezelligheid. Uiteraard heeft iedereen zijn voorkeuren. Sommige mensen genieten enorm van de geur van de houtkachel, terwijl anderen ervan moeten hoesten en het vinden stinken.

Ook bij dieren doet geur veel. Geur is dé informatiebron voor hen. Ze besnuffelen niet alleen objecten in hun leefomgeving, ze ruiken ook de ruimte waarin ze verblijven. Voor de dieren die buiten komen of buiten leven gaat het letterlijk nog veel verder: zij ruiken over grote afstanden en halen daar hun informatie uit.

Als je dat in gedachten neemt kun je je voorstellen dat de geuren, die wij zo associëren met de feestdagen, voor onze dieren ongemak opleveren. De sterke geuren belemmeren hun waarneming, waardoor hun informatievoorziening wordt beperkt. Het beperkt worden in informatie geeft ongemak en kan dieren extra alert en daardoor onrustig maken.

Veel geuren zijn niet te voorkomen, maar je kunt er wel voor zorgen dat er zo min mogelijk sterke geuren in de leefomgeving van dieren komen. Ruik je in het bijzijn van je dieren een sterke geur van buitenaf, kijk dan goed hoe de reactie is. Mogelijk wordt je dier onrustig en kan het wat extra steun en begeleiding nodig hebben.

Geniet van de feestdagen en de heerlijke geuren, maar houd een oog op je dieren. Door je bewust te zijn van de geuren en het daaruit voortvloeiende mogelijk andere gedrag kun je jouw dier met zorg en op maat begeleiden.

Geurig ongemak