Vrolijk Hersenwerk

Hersenwerk maakt vrolijk, dat is een ding dat zeker is. Zeker als dieren eenmaal doorhebben hoe leuk Hersenwerk is, staan ze al vol blije verwachting te wachten als jij de spullen verzamelt waarmee jullie aan de slag gaan. Menig hond, kat, paard of konijn stuitert vervolgens vrolijk mee en wil de neus al in het materiaal stoppen voordat het de grond geraakt heeft. Heerlijk die vrolijkheid!

Ook bij mensen zie je dit effect. Het enthousiasme van de dieren herkennen wij ook. Je wordt al vrolijk bij de gedachte dat jouw maatje Hersenwerk heel erg leuk vindt. Dus pakken we lachend de materialen, rammelen al veelbelovend met de lekkere hapjes en kletsen we tegen onze dieren terwijl we de Hersenwerksessie voorbereiden.

In onze materiaalkeuze komt de vrolijkheid ook terug. Vrijwel niemand Hersenwerkt met kleurloos materiaal. Is je dat wel eens opgevallen? Nergens een tas met eentonige materialen, nergens verwassen stoffen en grauwe kleuren. Het is echt het tegenovergestelde: de kleuren knallen je tegemoet! Roze muffinvormen, oranje bakjes, blauwe doekjes, gele badeendjes en ga zo maar door. Ik ben ervan overtuigd dat deze keuze voor kleurrijke materialen al bij de aanschaf tot vrolijkheid leidt.

Nu is het zo dat vrolijkheid ook iets met ons lijf doet, zowel bij mensen als bij dieren. Het zet ons lichaam aan tot actie en maakt dat we onze zorgen even vergeten. Een heerlijk effect dus! Maar het doet ook iets met de concentratie. Ik weet niet of je wel eens geprobeerd hebt om iets op te schrijven terwijl je je enorm vrolijk voelt? Of gedetailleerd een verhaal probeert te vertellen als je net heel hard gelachen hebt? Of de tafel van 9 opzeggen als je eigenlijk heel graag met iets leuks wil starten? Ik weet nu het antwoord al: nee, dat heb je vast nog nooit geprobeerd. Simpelweg omdat als je heel vrolijk bent, het niet in je opkomt om je te gaan concentreren op totaal iets anders.

Als we dit fenomeen meenemen naar het Hersenwerken zit hier best een punt van aandacht. Want ja, Hersenwerk maakt vrolijk, maar in een zeer vrolijke stemming is het lastig concentreren. Terwijl concentratie toch echt nodig is om goed te kunnen Hersenwerken… Hoe vind je daar een balans in?

De oplossing is eigenlijk heel simpel: creëer rust! Zorg dat er na een vrolijke start met het besnuffelen van de materialen en het klaarzetten van alle benodigdheden voor de sessie even een moment van rust komt. Eerst voor jezelf en dan voor je dier. Jij bent zijn voorbeeld en jij kunt jouw dier weer begeleiden vanuit jouw rust en je overzicht over de vervolgstappen die daaruit voortvloeien.

Geef je dier de tijd om te ‘landen’. Het kan zijn dat hij nog een keer aan de materialen wil ruiken of dat je hem ondersteunt met het afvloeien van de vrolijkheid door wat lekkers te strooien. Observeer je dier en let daarbij vooral op spierspanning, snelheid van bewegen en alertheid op de omgeving. Zit daar nog onrust in? Dan heeft je dier nog wat tijd nodig. Zie je ontspanning? Adem dan zelf nog een paar keer diep in en uit en nodig je dier uit om heerlijk te komen Hersenwerken.

En voel dan eens goed in jezelf: die vrolijkheid zit er nog steeds, alleen nu wat minder uitbundig waardoor zowel jij als je dier samen geconcentreerd kunnen Hersenwerken én genieten!

Marleen van Baal
Eigenaar Hersenwerk voor Dieren

Blog uit de HersenwerkSnuffels van april 2022. Wil je ook de HersenwerkSnuffels als eerste lezen? Meld je dan hier aan!

Vrolijk Hersenwerk