Is Hersenwerk een wondermiddel?

Honden en vuurwerk

Ondanks een vuurwerkverbod zal er genoeg geknald en afgestoken worden. Je kunt jouw hond hier het beste in begeleiden door jezelf goed voor te bereiden en te ontdekken wat jouw hond nodig heeft. Niet wat jij denkt dat nodig is, maar wat je hond aangeeft wat hij nodig heeft.

Er zijn honden die geen krimp geven bij een megaknal en er zijn honden die al in paniek raken van een knal heel ver weg. Alles is mogelijk en bij alle varianten geldt dat jij zijn veilige haven bent.

Omdat we onze hond goed kennen, weten we over het algemeen wel hoe we er voor hem moeten zijn. Maar een hond die stress heeft of zelfs angstig is, kan heel anders reageren dan je gewend bent. Kijk dus goed naar je hond en ontdek wat hij van jou nodig heeft om door deze periode heen te komen. Hersenwerk kan daar zeker bij helpen!

 

Wat doet Hersenwerk?

Bij Hersenwerk gebeurt er veel met onze honden. De zintuigen worden gestimuleerd terwijl ze naar lekkers zoeken. Het zoeken naar eten is op zich al een fijne activiteit, iets wat honden van nature graag doen. Neus aan de grond en gaan. Als je hond vanuit rust kan Hersenwerken zal hij snel gefocust zijn op het vinden van lekkers in het materiaal, waarbij hij zich afsluit voor de omgeving. Deze concentratie en inspanning maken dat je hond, met jou als begeleider, in een eigen wereldje komt en dat brengt hem rust, zowel mentaal als fysiek. Na het Hersenwerken is je hond moe en kan hij diep ontspannen.

Is de omgeving stressvol, zoals rondom de jaarwisseling, dan kan Hersenwerk dienen als afleiding. Dan start je hond misschien niet relaxt, maar kan Hersenwerk hem wel helpen zich af te sluiten en mentaal en fysiek minder gespannen te zijn.

Is Hersenwerk een wondermiddel?

Nee, Hersenwerk is géén wondermiddel. Daar kunnen we heel duidelijk in zijn. Hersenwerk biedt inderdaad ontspanning, maar alleen als je hond er ook voor open staat. Bij angst is dat niet het geval. Bij angst is de hoogste prioriteit veilig zijn. Dan denk je niet aan eten, laat staan dat je relaxt kunt zoeken en vinden. Dus ja, Hersenwerk kán je hond door de jaarwisseling heen helpen, maar of dat zo is bepaalt jouw hond zelf.

Marleen van Baal
Eigenaar Hersenwerk voor Dieren

Blog uit de HersenwerkSnuffels van december 2021. Wil je ook de HersenwerkSnuffels als eerste lezen? Meld je dan hier aan!

“Is Hersenwerk een wondermiddel?”