Jong geleerd, oud gedaan

“Hoe kan ik hem leren hoe hij moet Hersenwerken?” Dit is de meest gestelde vraag van eigenaren met jonge dieren. Ze zijn geïnteresseerd in Hersenwerk, hebben zich al ingelezen en staan te popelen om aan de slag te gaan. In hun enthousiasme en hun behoefte om hun nieuwe maatje het beste van het beste te geven, wil de nieuwbakken eigenaar het liefst een handleiding van A tot Z.

Maar dan komt het antwoord vanuit ons team: “Doe voorlopig maar niks met Hersenwerk. Laat je kitten, puppy, veulen, konijntjes maar eerst kennismaken met allerlei materialen.” Dit antwoord is niet wat men verwacht had en roept gelijk meer vragen op. Want hoezo, niks doen? Ze moeten het toch leren? Zeker bij honden zie je dat eigenaren enorm gedreven zijn om gelijk een goede start te maken met het aanleren van allerhande vaardigheden.

Toch adviseren we alle eigenaren van jonge dieren om een hele grote pas op de plaats te maken als het gaat om alles wat ‘moet’. Vanuit de visie van Hersenwerk kiezen we er bewust voor om bij alle jonge dieren eerst een hele stevige basis te leggen. Dat doen we door het  vanuit vrijheid te kennis te laten maken met materialen, geuren, structuren en ondergronden. Op zijn eigen tempo, op zijn eigen manier, met alleen de aanwezigheid van de eigenaar ter ondersteuning en als veilige haven.

Waarom zijn we hier zo uitgesproken in? Vanuit veel trainingsvisies wordt toch juist geadviseerd om al vroeg te starten met het aanleren van gewenste gedragingen, wat maakt dan dat we binnen Hersenwerk dit bewust niet doen? Dit heeft alles te maken met de rode draad door Hersenwerk dat een dier zelf bewuste keuzes maakt in het vinden van lekkers in materialen. Daarvoor is het nodig dat het dier zich vrij voelt met het materiaal. Dat kan alleen als hij de tijd heeft gehad het materiaal te leren kennen, voordat er met voer gewerkt gaat worden.

Kijken we naar jonge dieren dan zien we dat alles in hun omgeving nieuw is en dat er tot in detail van alles te ontdekken valt. Zou je voer inzetten, dan gaat daar de focus naar toe en niet naar het ontdekken. Daarmee sla je in onze visie dus een hele belangrijke stap over! Want juist doordat een jong dier de kans krijgt alles wat hij tegenkomt te onderzoeken, ontwikkelt hij zelfvertrouwen. Hij kan namelijk helemaal zelf bepalen hoe hij iets benadert, hoe snel hij het object van dichtbij onderzoekt, wanneer hij het genoeg vindt en wanneer hij meer wil doen met het object. Al die stappen bepaalt het dier zelf en daardoor ontdekt hij op de manier die bij zijn karakter past.

Vanuit dit zelf ontdekken wordt een hele degelijke basis gelegd om na de ‘jonge dieren fase’ stap voor stap de wondere wereld van Hersenwerk te ontdekken. Nieuwe materialen zullen zelfbewust onderzocht worden en snuffelroutes en technieken worden als vanzelfsprekend ingezet. Het spreekwoord ‘jong geleerd, oud gedaan’ is hierop helemaal van toepassing.

Bij Hersenwerk is de rol van de eigenaar het op maat begeleiden van hun dier. Door vanaf de start heel bewust te kijken naar wat het dier nodig heeft, bouwen mens en dier samen aan veel Hersenwerkplezier.

Marleen van Baal
Eigenaar Hersenwerk voor Dieren

Dit blog verscheen eerder in HersenwerkSnuffels.
Wil je ook maandelijks gratis inspiratie over Hersenwerk?
Meld je dan hier aan!

Jong geleerd, oud gedaan