HersenwerkSnuffels november 2022 - dierenBij een ziek of geblesseerd dier is een bezoek aan de dierenarts een logische stap. Als je weet wat er aan de hand is kun je tenslotte effectief handelen en het ongemak verminderen. Het toedienen van medicatie, rust bieden of gedoseerde beweging dragen allemaal bij aan een voorspoedig herstel.

In onze maatschappij is het vanzelfsprekend om in oplossingen te denken. Voor elke ziekte een medicijn, voor elk ongemak een behandeling. Onze focus ligt daardoor al snel op de behandelaar, deze kan het probleem oplossen. Maar is dat zo? Technisch gezien misschien wel, maar we staan er vaak onvoldoende bij stil dat onze rol als eigenaar cruciaal is.

Zonder veiligheid van de eigenaar in zijn omgeving zal een dier, en zeker een ziek dier, zich onprettig voelen. Dat geeft onrust. Wat er ook aan de hand is, rust en rust kunnen nemen is de basis voor herstel. Al zou je de beste medicatie geven of de beroemdste therapeut ter wereld jouw dier laten behandelen, als er geen rust is zal stress altijd de genezing belemmeren.

Om echt goed te kunnen rusten moet een dier zich veilig voelen. Pas als hij zeker weet dat hij niet alert hoeft te zijn, kan hij zich overgeven aan het beroerd voelen en met de broodnodige slaap gaan werken aan zijn herstel.

De enige die zo’n veilige setting kan creëren ben jij als eigenaar. Niet alleen met een fijne plek, een warme deken en op tijd gegeven medicatie, maar eerst en vooral door jouw vertrouwde aanwezigheid. Jij weet wat je dier nodig heeft om echt tot rust te komen. Jouw zorg, liefde en aandacht maken dat je de omgeving van je dier optimaal inricht en de verzorgende handelingen op maat uitvoert.

Daarnaast is er nog een belangrijk aspect dat alleen jíj kunt bieden, en dat is afschermen en beschermen. In het algemeen heeft iedereen al snel een mening, maar zeker over dieren, en dan vooral andermans dieren, lijkt het helemaal vanzelfsprekend. Bij zieke dieren is dit fenomeen nog nadrukkelijker aanwezig. Men waant zich vaak beter onderlegd dan de behandelend arts of therapeut. De eigenaar kan volgens velen wel wat extra lessen gebruiken in het verzorgen en wordt als onbekwaam gezien bij het maken van keuzes.

Gedoe over dieren geeft veel onrust, dus hoe helderder de afspraken hoe minder gedoe. De eigenaar is daar dé aangewezen persoon voor. Die weet wat nodig is, die stemt af met de behandelaar en die kan zijn dier af- en beschermen van goedbedoelende, maar o zo vaak storende, stuurlui. Voor de eigenaar dus de schone taak om in te grijpen en strikte regels rondom de begeleiding van het zieke dier op te stellen.

Een ziek dier heeft goede verzorging nodig. De juiste behandeling, het beste medicijn, maar eerst en vooral ben jij nodig om hem de bedding te geven waarin hij de rust heeft om daadwerkelijk te herstellen.

Jij als medicijn