Blog keuzevrijheid HersenwerkSnuffels april 2023Een tijdje geleden had ik een prachtig tuigje voor mijn Jack Russell Terriër Bart gezien. Zo mooi qua kleur en materiaal. Maar bij het passen van het tuig zag ik weerstand bij hem. Hij wilde het echt niet om. Nou, dan ben ik snel klaar en met nog een laatste verlangende blik hing ik het tuigje terug in het schap.

Mijn Kater Karel heeft me zo ooit laten zitten met in mijn ogen de állerlekkerste nieuwe brokjes, besloot het paard, dat ik tijdelijk verzorgde, dat hij niet wilde komen terwijl hij achter in de wei stond en leerde ik al als puber van mijn konijn Kim dat haar optillen niet de bedoeling was.

Dieren weten heel goed wat ze willen en dat kunnen ze ook bijzonder goed aangeven. Het is aan ons mensen om dit te ‘horen en te zien’. En vervolgens er ‘gehoor’ aan te geven. Zo veel mogelijk in ieder geval, want uiteraard zijn wij wel degenen die bepalen of het veilig is wat ons dier wil.

In het dagelijks leven bepalen wij alles voor onze dieren. Ze zijn van ons afhankelijk. Dat maakt hen, ondanks al onze liefde voor hen, toch een soort gevangene. Wij beslissen wat wel en niet kan of mag. En daar zit wat mij betreft een mooie uitdaging voor ons als begeleider van onze dieren.

Kijk eens waar jij je dier kunt laten kiezen. Dit kan in meerdere opties van slaapplaatsen zijn, keuze uit voer, vrijheid in wanneer rust en wanneer actie. Maar ook bij aanraken, verzorgen en knuffelen: kijk naar je dier en stem af. Binnen Hersenwerk is dit ‘afstemmen’ de rode draad. Kijken naar je dier, hem leren begrijpen en daarop inspelen.

Als onze dieren eenmaal doorhebben dat ze van jou de keuze krijgen, zal de communicatie tussen hen en ons enorm verbeteren en het leven samen nóg leuker maken!

Marleen van Baal
Eigenaar Hersenwerk voor Dieren

Dit blog verscheen eerder in HersenwerkSnuffels.
Wil je ook maandelijks gratis inspiratie over Hersenwerk?
Meld je dan hier aan!

Keuzevrijheid