Laat die neus werken! HersenwerkSnuffels mei 2023Voor dieren is geur enorm belangrijk. Met geur krijgen ze informatie binnen over alles in hun leefomgeving. Wij mensen snappen daar niets van. We ruiken de warme broodjeslucht in de winkel en daar worden we blij van. We halen onze neus op als de vuilniswagen voorbij komt, dat vinden we vies. Dit zijn ‘grote’ geuren die we makkelijk oppikken. Voor ‘kleine geuren’ moeten we ons best doen. We moeten bewust ruiken of een parfum lekker is of dat een broek nodig in de was moet.

Hoe anders is dat met onze dieren! Dieren ruiken zo ongelofelijk veel beter dan wij. Ze ruiken details waar wij het bestaan niet van weten. Ze kunnen verbanden leggen met geuren en bedenken of de omgeving of een ander wezen veilig is.

Doordat wij mensen weinig kunnen voorstellen bij de kracht én belang van geuren, geven we daar ook veel te weinig ruimte aan. En dat is jammer. Want je maakt een dier enorm gelukkig als hij mag ruiken en met zijn neus informatie mag verzamelen.

Ontdek deze maand hoe blij jouw dier wordt van geurbeleving! Bied geuren aan en observeer gedrag, keuzes en voorkeuren. Tijdens het beleven van geur laat jouw maatje zoveel zien aan communicatie. Hierdoor leer je hem nog beter kennen!

Laat die neus werken!