HersenwerkSnuffels februari 2023Houden van de ander maakt blij, trots en maakt ons aan het lachen. Liefde ontvangen geeft een warm gevoel, je wordt gezien en dat geeft weer (zelf)vertrouwen. De wisselwerking van houden van elkaar is dus eigenlijk één grote uitwisseling van fijne gevoelens.

Dieren zijn heel onvoorwaardelijk in hun liefde en verbondenheid. Ze nemen ons zoals we zijn. Dat maakt dat wij kunnen rekenen op hen. Mensen zijn daar wat grilliger in. We hebben vaak ideeën van hoe het hoort, wat moet en mag en hebben daarin ook verwachtingen naar onze dieren. Dat maakt dat als een dier niet voldoet aan onze visie, de liefde voorwaardelijk kan worden. Pas als de dieren doen wat we willen, kunnen we echt van hen houden.

Bij dieren zie je dat ze zich veilig voelen bij de mens die onvoorwaardelijk van hen houdt. Als het dier mag zijn wie hij is, met z’n mooie en mindere kanten, zal hij zijn mens vertrouwen. Als er voorwaarden worden gesteld aan de liefdevolle handelingen ontstaat er ruis op de verbinding. Dat heeft per direct effect op het vertrouwen en gevoel van veiligheid.

Aan ons de taak, en vaak ook de uitdaging, om onvoorwaardelijk te zijn naar onze dieren. Hen te accepteren zoals ze zijn en de omstandigheden te creëren waarin zij zich kunnen ontwikkelen tot stabiele individuen. Dat proces, van ontwikkeling en samen groeien, creëert een waardevolle band gebaseerd op onvoorwaardelijke liefde. De mooiste liefde die er is!

Onvoorwaardelijke liefde