Relaxte vakantieOf je nu weggaat, in eigen land of daarbuiten, of thuis blijft, je ontkomt niet aan onrust rondom de vakantie. Want weggaan vraagt het nodige geregel, maar thuisblijven creëert een heel scala aan routine-doorbrekende gedragingen. Voor ons al best intensief, maar voor onze dieren nog veel meer. Hoe hou je het nu een beetje relaxt voor onze harige maatjes?

Gewoon doen

“Doe maar gewoon” wordt vaak gezegd, maar hé… wat is ‘gewoon’ als je in plaats van elke dag om 7 uur opstaan opeens heerlijk uitslaapt tot 10 uur? Wat is ‘gewoon’ aan een huis vol koffers en paniek over het plots onvindbare paspoort? Of wat denk je van auto-inpak-stress? Je hoeft alleen maar naar je dier te kijken en je weet direct dat jij dan niet ‘gewoon’ doet!

Op de vakantiebestemming is alles anders, dus daar is ‘gewoon doen’ een mega-uitdaging. Je hebt zelf al genoeg uit te zoeken om je draai te vinden en een beetje te settelen. Maar ook voor de dieren die thuis liefdevol verzorgd worden door een oppas ziet hun wereld er opeens heel anders uit. De andere mens neemt naast andere gewoonten ook een andere stem, geur en gedragingen mee. Niks ‘gewoons’ van te maken.

Behoud routine en rituelen

Als er iets is waar onze dieren goed op gedijen is het wel op rust, voorspelbaarheid en regelmaat. Ook al is veel anders, je kunt wel heel bewust bepaalde zaken zoveel mogelijk hetzelfde laten zijn. Neem even de tijd om te bedenken waar jij jouw dier mee kan ondersteunen. Wat zijn echt hele vaste gewoontes in jullie leven samen? Wat doe je eigenlijk altijd vanzelfsprekend of weloverwogen? Door dit helder te hebben, kun je kijken wat haalbaar is om te behouden gedurende de vakantie.

Blijf je thuis? Blijf dan zoveel mogelijk het vaste verzorgingsritme volgen. Ga ook af en toe van huis, zodat je dieren gewend blijven aan even alleen zijn.

Neem je jouw dier mee op vakantie? Zorg dan voor voldoende tijd om te ontspannen: vooraf, tijdens de reis, bij aankomst en de eerste dagen. Probeer de thuissituatie zoveel mogelijk na te bootsen en gebruik vertrouwd ruikende verzorgingsmaterialen. Laat je dier settelen, net als jij.

Komt er een oppas of verzorgen in of aan huis? Vraag deze dan vooraf al een paar keer langs te komen. Dan kan je dier aan de persoon wennen en jij kan vertellen over jouw wensen rondom de verzorging. Laat de oppas zoveel mogelijk de routine en rituelen aanhouden.

Hersenwerk als ondersteuning

Hersenwerk kan enorm helpen bij het wennen aan nieuwe situaties. Gebruik materiaal dat je dier kent én heel erg leuk vindt. Bied het aan of laat het aanbieden op een moment dat er rust ontstaat. Het zoeken naar lekkers zal de flink geprikkelde zintuigen op een andere manier stimuleren. De inspanning die ontstaat wordt gevolgd door ontspanning. Alle opgebouwde spanning kan worden losgelaten en de relaxte vakantie kan beginnen. Voor jou én voor jouw dier(en)!

 

 

Relaxte vakantie