Ode aan FrankaWater is een eerste levensbehoefte voor alles wat leeft. Met warm weer wordt dat nog duidelijker want bij hoge temperaturen is zonder water zijn al snel levensbedreigend voor onze dieren. De titel van dit blog zegt het al: Wees wijs met water, zorg dat er altijd fris drinkwater beschikbaar is. Dit geldt voor elk moment van de dag, maar bij warm weer vraagt het extra zorg van ons. Doordat water in de zon verwarmt en verdampt is de kans dat een gevulde bak versneld leeg gaat heel reëel.

Naast deze belangrijke taak biedt water heel veel mogelijkheden voor verkoeling, ontspanning en plezier. Tenminste… als je van water houdt natuurlijk. Het is mooi om te zien hoe verschillend mens en dier waterpret beleven. Waar de één zodra het kan met een grote snoekduik het zwembad in verdwijnt, staat de ander (iemand zoals ik) liever voorzichtig pootje te baden en is dat meer dan genoeg nattigheid.

Ook bij onze dieren zien we grote verschillen in hoe ze omgaan met water. De gemiddelde kat vermijdt water, maar ik ken een kat die graag meegaat onder de douche. Bij mijn honden was Lola de pootjesbader, Franka de zwemmer en Bart de ‘tot-aan-de-buik-en-niet-verder’ variant. Bij paarden zie je dezelfde verschillen en konijnen zijn het meest gelijkgestemd: zij vermijden het vrijwel allemaal om nat te worden.

Deze verschillen in de beleving van water als fijn en fun, maakt dat we ook hier wijs met water moeten zijn. Jouw idee over waterpret kan totaal anders zijn dan dat van jouw dier(en). Vanuit de visie van Hersenwerk voor dieren staan we voor dierenwelzijn en hun welbevinden. Door jouw dier goed te observeren kun je ontdekken wat zijn voorkeuren zijn. Welzijn en welbevinden valt of staat bij keuzevrijheid en dat deze keuze gerespecteerd wordt.

Door je dier meerdere opties aan te bieden, geef je hem keuzes. Leg een natte handdoek op de grond of een zeiltje met water en stap achteruit. Ga erbij zitten, pak een glas drinken en observeer wat je dier doet. Het proces van onderzoeken en daar een mening over vormen is een prachtige basisvorm van Hersenwerk!

Niet alleen kan je dier aangeven wat hij met water wel of niet wil, maar hij krijgt ook de kans om het onbekende te onderzoeken. Het kan zomaar zijn dat datgene wat hij eerst niet wilde of aandurfde opeens toch interessant is en misschien wel leuk wordt.

Als een dier keuzevrijheid krijgt komt zijn ‘eigen wijsheid’ naar boven. Hij weet heel goed wat wel of niet bij hem past. Als jij daar alle ruimte aangeeft, zijn jullie beiden verfrissend wijs met water!

Marleen van Baal
Eigenaar Hersenwerk voor Dieren

Blog uit de HersenwerkSnuffels van juni 2022. Wil je ook de HersenwerkSnuffels als eerste lezen? Meld je dan hier aan!

Wijs met water